شستشوی فرش دستباف یکی از اصلی ترین دغدغه های کسانی است که فرش دستباف دارند. شایعات زیادی در زمینه نگه داری و شستشوی قالی دستباف در جامعه رواج یافته که هیچ کدام از نظر کارشناسی مورد تائید نیستند. تا جایی که حتی بعضی از دارندگان این فرش ها فکر می کنند که شستن فرش هایشان باعث ایجاد آسیب شده و به همین جهت از شستشوی قالی های خود و حتی جارو زدن یا راه رفتن روی آن ها خودداری می کنند.
در این مقاله سعی داریم، درباره اهمیت شستشوی فرش دستباف و نحوه انجام آن در قالیشویی الو واش صحبت کنیم و نکاتی را از دیدگاه کارشناسی با شما در میان بگذاریم.
در نظر داشته باشید که حتی اگر فرش در ظاهر تمیز باشد، به دلیل گرد و خاک و دیگر آلودگی های محیطی، به مرور کدرتر شده و زیبایی خود را از دست می دهند. از طرف دیگر این گرد و خاک به مرور باعث ایجاد پوسیدگی و از بین رفتن الیاف آن می گردد. در واقع با شستشوی فرش، این آلودگی ها از بین می روند و از تبعات بعدی آن ها نیز جلوگیری می شود. همانطور که گفتیم یکی از شایعاتی که به اشتباه در زمینه نگهداری فرش دستباف و به خصوص فرش های دستباف ابریشمی در جامعه رواج پیدا کرده، این است که شستشوی آن ها برای سلامت فرش مضر است.
در واقع باید بدانید که فرش های دستباف حتما باید هر پنج تا هفت سال یکبار شسته شوند و اگر این امر صورت نگیرد امکان پوسیدگی فرش وجود دارد. در واقع این، یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید در جهت نگهداری فرش های دستباف انجام دهیم.
این فرش ها از نظر ارزش مادی، جنس الیاف (کرک، ابریشم و یا پشم) و حتی رنگ (گیاهی یا شیمیایی بودن نوع رنگرزی آن ها) تفاوت ها و حساسیت های بسیار بیشتری نسبت به فرش های ماشینی دارند. در نتیجه شستشوی فرش دستباف کاملا تخصصی است. پس حتما باید برای شستن آن ها از کیفیت کار و تخصص قالیشویی و همینطور ضمانت کیفیت آن ها اطمینان حاصل کنید.
با توجه به نکات گفته شده و حساسیت های موجود، دقت داشته باشید که به هیچ عنوان نباید شستشوی فرش دستباف را در منزل انجام داد یا آن را به افراد غیر متخصص سپرد.
به صورت کلی بهتر است این نکته را در نظر بگیرید که فرش های دستباف از مرغوب ترین مواد اولیه (کرک و ابریشم و حتی گاهی با رنگ ها گیاهی) و با زحمت فراوان بافنده، تهیه شدند و ارزش مادی بسیار بالایی دارند. از همین رو باید با مواد شوینده کاملا مناسب و با دقت و تخصص فراوانی شسته شوند. در غیر این صورت ممکن است دچار تغییر رنگ یا مشکلات جبران ناپذیر دیگری شوند.
فرآیند شستشوی فرش دستباف در قالیشویی الو واش شامل موارد زیر می باشد:
- چکاپ فرش: در زمان تحویل قالی از مشتری، فرش ها از نظر داشتن پوسیدگی بررسی می گردند و در صورت وجود پوسیدگی، پس از اخذ تائیدیه مشتری و قبل از شستشو رفو می شوند تا عیوب آن ها بر طرف گردد.
- خاک گیری اولیه ی فرش: در نخستین مرحله با استفاده از دستگاه خاک گیر، گرد و خاک فرش را از بین می برند تا در زمان شستی آن، این گرد و خاک به اصطلاح تبدیل به گل نشده و به الیاف فرش نچسبد.
- شستشو: بعد از انجام مرحله خاک گیری، ابتدا فرش را از پشت پهن کرده. در این مرحله ریشه های آن را با پودر و خود فرش را با شامپوهای مخصوص به صورت جداگانه می شویند. حالا فرش را از رو پهن کرده و همین مراحل را تکرار می کنند. دلیل شستشوی جدای فرش و ریشه آن این است که استفاده از شامپوهای مخصوص باعث می شود تا الیاف به کار رفته در فرش(پشم، کرک، ابریشم) نرم بماند، همچنین از تولید الکتریسیته ساکن نیز جلوگیری می کند. از طرف دیگر پودر قدرت پاک کنندگی بالاتری دارد تا بتواند ریشه های قالی که معمولا بیشتر در معرض آلودگی هستند را تمیز و براق کند.
- خشک کردن: در آخرین مرحله آبگیری و خشک کردن فرش انجام می شود. این کار به کمک دستگاه های سانتریفیوژی به روز انجام می شود. بعد از خارج کردن فرش از این دستگاه، آن را زیر نور مستقیم آفتاب پهن می کنند تا کاملا خشک شود.
- لکه گیری: در این مرحله فرش ها کاملا بررسی می شوند تا اگر هنوز لکه خاصی دارند، بسته به نوع آن عملیات لکه برداری انجام شود. لازم به ذکر است که هزینه این مرحله به صورت جداگانه محاسبه می گردد و انجام آن نیز تنها با سفارش و تائیدیه مشتری انجام می شود.
- شستشوی نهایی: پس از انجام لکه برداری، فرش ها مجددا مطابق مراحل بالا شسته و خشک می شوند. این کار به این دلیل انجام می شود که اگر مواد لکه برداری از روی فرش شسته نشوند، فرش به مرور دچار پوسیدگی می شود.
لازم به ذکر است که دو مرحله آخر فقط برای قالی های دارای لکه انجام می شود.
به یاد داشته باشید که اگر فرش هایتان نیاز به شست و شو دارد، حتما موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- اگر فرشتان دارای آسیب، پارگی، خوردگی و … است، حتما قبل از شستشو نسبت به رفوگری و تعمیر آن اقدام کنید.
- بعد از شستن فرش حتماً باید بهصورت کامل خشک شود.
- افرادی که تخصصی در این زمینه ندارند بههیچعنوان نباید اقدام به شستن فرش کنند.
- فرش دستباف حداقل باید هر 5 تا 7 سال یک بار شسته شود تا سلامت و زیبایی آن حفظ شود.
- و در آخر در انتخاب قالیشویی دقت کنید و از قالیشویی های که به شما تضمین کیفیت می دهند مانند الو واش درخواست خدمات کنید.
در این مقاله سعی کردیم نحوه شستشوی فرش دستباف، لزوم آن و مواردی از این دست را برایتان توضیح دهیم. در نظر داشته باشید که در صورت عدم رعایت نکات فوق و توجه به شایعات رایج در جامعه مبنی بر نشستن فرش دستباف ممکن است فرش هایتان آسیب جدی ببینند. اگر شما هم در اصفهان زندگی می کنید، می توانید با انتخاب یک قالیشویی معتبر مانند قالیشویی الو واش خدماتی مانند شستشوی تخصصی فرش دستباف، رفوگری، پرداخت فرش، چرم دوزی، نوار دوزی و … را با آسودگی دریافت کنید. امیدواریم این مقاله برایتان مفید بوده باشد.
یک پاسخ
test